de Queeste - theatermakershuis

scroll to top

SCHROOT

op locatie in Genk

In 2014 werd de voorstellin geannuleerd. In 2015 werd de voorstelling wel gemaakt en speelt ze van 23 tot 30 september op de Ford site in Genk. Alle informatie over deze voorstelling vind je op de site van Het nieuwstedelijk. Het nieuwstedelijk is de fusie van de Queeste en Braakland/ZheBilding. www.nieuwstedelijk.be

---------------------------------------------------------

SCHROOT raakt twee bijzondere geschiedenissen aan: die van Philips Hasselt en van Ford Genk. Een halve eeuw lang waren deze fabrieken de spil van de industrialisatie in Limburg. Alles begint bij de ‘founding fathers’ Henry Ford en Anton Philips. Alles eindigt bij symbolische afvalbergen van auto’s en elektrische toestellen: ooit iconen van de vooruitgang, nu terrils van een industriële geschiedenis.

In 2004-2005 maakte de Queeste (in coproductie met cultuurcentrum Genk) ARBEID/AFSCHEID DE FORD. Een locatievoorstelling over de 3000 ontslagen bij Ford Genk op basis van talrijke gesprekken met de ontslagen arbeiders en vakbondsafgevaardigden. Met het oog op de definitieve sluiting van Ford Genk, ziet de Queeste tien jaar later in het kader van De Unie Hasselt-Genk het momentum voor een nieuw project. 

SCHROOT is een voorstelling van
Simon De Vos regie
Maarten Mertens & Alexander Schreuder tekst
Bram De Win spel
Alexander Schreuder dramaturgie
Selm Wenselaers research & interviews
Stijn Segers & Bert Hornikx muziek
Karl Philips toneelbeeld
Kishan Singh techniek & lichtontwerp
Ellen Haesevoets productie
Christophe Aussems artistieke leiding
Els Gennez zakelijke leiding
An Leemans communicatie & publiekswerking
BRUSATTO grafische vormgeving
Kristof Vrancken affichebeeld
Firma 103 website

in coproductie met De Unie Hasselt-Genk, C-mine Cultuurcentrum Genk & C/O platform voor talentontwikkeling
met de steun van de Vlaamse overheid, de Provincie Limburg & de stad Hasselt

september 2014
GENK ⨂ (Première) C-mine Cultuurcentrum 089 65 44 80 L
GENK ⨂ C-mine Cultuurcentrum 089 65 44 80 L
GENK ⨂ C-mine Cultuurcentrum 089 65 44 80 L
GENK ⨂ C-mine Cultuurcentrum 089 65 44 80 L
GENK ⨂ C-mine Cultuurcentrum 089 65 44 80 L
GENK ⨂ C-mine Cultuurcentrum 089 65 44 80 L
GENK ⨂ C-mine Cultuurcentrum 089 65 44 80 L
GENK ⨂ C-mine Cultuurcentrum 089 65 44 80 L
GENK ⨂ C-mine Cultuurcentrum 089 65 44 80 L
oktober 2014
GENK ⨂ C-mine Cultuurcentrum 089 65 44 80 L
GENK ⨂ C-mine Cultuurcentrum 089 65 44 80 L
GENK ⨂ C-mine Cultuurcentrum 089 65 44 80 L
GENK ⨂ C-mine Cultuurcentrum 089 65 44 80 L
N Nederland L Limburg IN Inleiding NA Nagesprek ☆ Uitverkocht ⨂ Geannuleerd ⨀ Laatste Tickets
A business that makes nothing but money is a poor business.

Affiche

De Unie Hasselt-Genk

De Unie Hasselt-Genk is een uniek en duurzaam kunstproject dat zich momenteel tussen de twee karakteristieke Belgisch-Limburgse centrumsteden Hasselt en Genk ontwikkelt. Kunstenaars, socio-culturele organisaties en de inwoners belichten de brede diversiteit van deze bi-pool in een uniek traject van events, projecten en kunstwerken doorheen de zomer. De Unie Hasselt-Genk is vanaf 21 juni 2014 te bezoeken als een parcours dat de twee steden letterlijk met elkaar verbindt. Vanaf 5 oktober nestelt De Unie Hasselt-Genk zich als permanente kunstroute in de omgeving.

Op uitnodiging van Z33 – het huis voor actuele kunst van de Provincie Limburg – en de steden Hasselt en Genk, gingen een twaalftal nationale en internationale kunstenaars aan de slag om deze unieke urbane omgeving, het specifieke landschap en de sterke culturele geschiedenis te vertalen in een nieuwe en (semi)permanente kunstwerken op bijzondere locaties in de open ruimte. Het project wordt gecureerd door Tom van Gestel , voormalig artistiek directeur van SKOR.

Aanvullend op de nieuwe kunstwerken in de open ruimte, zorgen verschillende samenwerkingen tussen de culturele instellingen in de beide steden voor een divers en spannend zomerprogramma op meer dan 20 locaties. Spontane acties en bijdragen van de inwoners van de regio sterken het programma nog aan. Op die manier creëert De Unie Hasselt-Genk nieuwe verbindingen tussen beide steden, en maakt het project de bestaande verbindingen meer zichtbaar.


Op vraag van De Unie Hasselt-Genk ontwikkelt theatermakershuis de Queeste in samenwerking met C-mine cultuurcentrum Genk de voorstelling SCHROOT.

Meer info over De Unie Hasselt-Genk vind je hier.

De ontmoeting

Tijdens de research die voorafging aan de voorstelling SCHROOT werden tal van mensen geinterviewd, maar doken we ook in de archieven. Daar vonden we deze foto genomen in 1930 te Nijmegen. Nog voor de industrialisatie in deze Limburgse regio op gang kwam was er reeds een ontmoeting tussen de stichters of fouding fathers A.F. Philips en Henry Ford. Waarover dit gesprek zou kunnen gaan, dat weet niemand.

DE QUEESTE + BRAAKLAND/ZHEBILDING = HET NIEUWSTEDELIJK