de Queeste - theatermakershuis

scroll to top

FORD-INTERVENTIE INDEX

INDEX FORD - FORD INTERVENTIE GENK - FORD INTERVENTIE GENT

"De mensen zijn murw geslagen; kent ge dat, ge krijgt een vuistslag in uw gezicht, de eerste minuten weet ge niet waar ge het hebt, alles draait voor uw ogen, pas na een tijdje begint het tot u door te dringen wat er gebeurd is." 

 

FORD-INTERVENTIE INDEX - 3 oktober 2003

3000 ontslagen bij FORD Genk: één van de vele pijnlijke momenten in de tijd van voortdurende ontslagen en afvloeiingen. De hele regio stond in rep en roer. Iedereen was wel op één of andere manier betrokken bij het sociale drama. Ze werkten zelf op 'de Ford', of waren nauw verwant met anderen die door de onslagen werden getroffen.
Met Genk als uitvalsbasis voor ons gezelschap, konden we er niet om heen. Het raakte ons. Daarom besloten we in oktober 2003 om, in het kader van ons researchproject INDEX, een uitgebreid onderzoek te starten naar relevant beeld- en tekstmateriaal. Mogelijk met een voorstelling als eindpunt...

FORD INTERVENTIE GENK - Eind december 2003

Enkele uiteenlopende commentaren die we verzamelden over het Ford-debacle werden gemonteerd op de beelden van de nachtploeg: ongeveer 3000 werknemers die de fabriek verlaten. Zij weten dan al dat deze nachtploeg zal verdwijnen. We plaatsen deze videomontages in contrast met het Kerst-shoppen, in een winkelstraat in Genk. Voor degenen die het Ford-drama al vergeten waren en als hart onder de riem voor hen die met onbeantwoorde vragen blijven zitten.
Deze 'FORD INTERVENTIE', haalde meteen de pers, waaronder de voorpagina van De Morgen.

FORD INTERVENTIE GENT- Eind maart 2004

Een week lang prijkt de 'FORD INTERVENTIE'op de voorruit van de Vooruit in Gent. Ondertussen worden de plannen voor een locatievoorstelling omtrent FORD concreter. Ook CC Genk, DASTHEATER en Vooruit Gent tonen interesse voor het project.

'FORD-INTERVENTIE INDEX' was te zien in de Winkelstraat in Genk tijdens de eindejaarsperiode van 2003 en in de Vooruit in Gent in het voorjaar 2004.

 

medewerkers
Kris Kuppens, Caroline Franssens, Christophe Aussems research
Gosie Vervloessem camera
Christophe Aussems artistieke coördinatie
Hanne Rekkers zakelijke coördinatie
WERKMANNEN vormgeving 

december 2003
Genk op locatie - winkelstraat
Genk op locatie - winkelstraat
maart 2004
Gent op locatie - voorruit van Vooruit
Gent op locatie - voorruit van Vooruit
N Nederland L Limburg IN Inleiding NA Nagesprek ☆ Uitverkocht ⨂ Geannuleerd ⨀ Laatste Tickets
video-installatie in Genk & Gent

30.09.2003 de kranten blokletteren

'Bange uren voor Ford Genk.
De directie heeft de fabriek om 22u volledig ontruimd en de werknemers verzocht naar huis te gaan. Ze kregen te horen dat ze niet moesten komen opdagen morgen.'

Begin oktober raakte bekend dat bij Ford-Genk 3000 banen zullen worden geschrapt. De verslagenheid bij de werknemers is groot. Ondertussen reageert iedereen op zijn manier: de politieke wereld, de syndicaal afgevaardigden, de directie, professoren en zelfs de bisschop.

theatermakersgroep de Queeste noteerde de uiteenlopende commentaren en monteerde ze op de beelden van de nachtploeg die de fabriek verlaat, ongeveer een 3000 man. Bij wijze van sympathie wordt deze videomontage aan publiek getoond in Genk en Hasselt vanaf 19 december. Omdat voor sommigen de vragen blijven komen.

Kerstshoppen met een geweten

foto (c) Jimmy Kets

lees hier het volledige artikel
De Morgen - 23/12/2003 

Installatie in BEELD

DE QUEESTE + BRAAKLAND/ZHEBILDING = HET NIEUWSTEDELIJK