de Queeste - theatermakershuis

scroll to top

DISCO PIGS

Enda Walsh
afstudeervoorstelling

Onafscheidelijk.
Dat zijn ze al vanaf hun geboorte. Een jongen en een meisje in een rotte wereld die niets voor hen in petto heeft. Soulmates die niks te maken willen hebben met hun ploeterende ouders en leeftijdsgenoten. Ze spugen op de wereld die hen omringt.
Roekeloos en nietsontziend.
Maar op de avond van hun zeventiende verjaardag wacht een ontnuchterende confrontatie.

DISCO PIGS is een voorstelling van
Enda Walsh tekst
Jeroen Olyslaegers vertaling
Jan Jasper de Vries* regie & tekstbewerking
Joke Emmers & Bart Harder spel
Joost Horward coach
Alexander Schreuder coach dramaturgie
Bert Hornikx muziek
Marrigje Spoelstra & Ken van de Mierop vormgeving & kostuum
Kishan Singh techniek & lichtontwerp
Dorien Onsea productie
Christophe Aussems artistieke leiding
Els Gennez zakelijke leiding
An Leemans communicatie
BRUSATTO grafische vormgeving
Roger Ballen affichebeeld
Eric Sefton voorstellingsfotografie
Cinecom registratie
Firma 103 website
*stage

in coproductie met
Toneelacademie Maastricht & C/O platform voor talentontwikkeling
in samenwerking met
Cultuurcentrum Hasselt
met steun van de stad Hasselt, de Provincie Limburg en de Vlaamse overheid

 

Jan Jasper de Vries studeert met DISCO PIGS af aan de Regie Opleiding van Toneelacademie Maastricht. Deze voorstelling maakt deel uit van het talentontwikkelingstraject van de Queeste en is te zien op drie festivals voor pril en avontuurlijk werk. In het najaar kan je DISCO PIGS nog zien in Amsterdam.

 

juni 2014
HASSELT (Première) ccha / fricties DELUXE 011 22 99 33 L
HASSELT ccha / fricties DELUXE 011 22 99 33 L
MAASTRICHT Festival INdeMAAK 043 346 66 90 N
MAASTRICHT Festival INdeMAAK 043 346 66 90 N
AMSTERDAM ITs Festival 020 626 68 66 N
oktober 2014
AMSTERDAM ⨂ Compagnietheater N
AMSTERDAM ⨂ Compagnietheater N
november 2014
UTRECHT Theater kikker 030 2319666 N
N Nederland L Limburg IN Inleiding NA Nagesprek ☆ Uitverkocht ⨂ Geannuleerd ⨀ Laatste Tickets
Ik wil dat een vloedgolf mij hier
wegneemt en mij iets anders geeft.

Affiche

Talentwerking
Jan Jasper de Vries

De Queeste biedt regelmatig ruimte voor waardevolle samenwerkingen met prille theatermakers. Binnen de context en het netwerk van ons theatermakershuis werken we mee aan de realisatie van hun wilde plannen en artistieke toekomstdromen.

Voor deze talentwerking gaat de Queeste regelmatig coproducties aan met andere theaterhuizen. Zo werken we samen met cultuurcentrum Hasselt en TAKT-Dommelhof en is ons theatermakershuis één van de partners in STROOM, de talentondersteuning van de provincie Limburg.

Ook heeft de Queeste zich geëngageerd om - in het kader van onze intensieve samenwerking met Toneelacademie Maastricht - jaarlijks één afstudeervoorstelling van de Regie Opleiding mee te realiseren. Na Ilmer Rozendaal (2011), Frank Siera (2012) en Marijke de Kerf (2013), is het dit jaar de beurt aan Jan Jasper de Vries.

 

We vroegen aan Jan Jasper de Vries hoe zijn afstudeervoorstelling in het maakproces evalueerde naar de springplank voor zijn beginnende carrière als regisseur. Aan de hand van allerlei vragen loodste hij ons van zijn liefde voor theater naar zijn zin in de toekomst en vertelde hij tussendoor alles over DISCO PIGS. De moeite voor wie graag in de wereld van deze jonge maker duikt.

Lees het hier.

 

 

Auteur - Enda Walsh

Enda Walsh (°Dublin, 1967) is één van de meest succesvolle Ierse theaterauteurs van het moment. Hij is een geesteskind van Samuel Beckett en zijn werk sluit het nauwst aan bij Ierse schrijvers als Roddy Doyle, die overigens les gaf op Enda’s middelbare school.

Walsh startte zijn carrière bij the Dublin Youth Theater. Al snel verhuisde hij naar Cork waar hij eerst Fishy Tales schreef voor the Graffiti Theater Company, gevolgd door Ginger Ale Boy voor Corcadorca Theatre Company.

Bij deze laatste was hij vaste regisseur en schrijver. In een interview met Theater Heute vertelde Enda Walsh het volgende: “De eerste jaren hebben we echt een hoop rotzooi geproduceerd, maar dat is de klassieke weg. In Ierland is er niet veel geld voor theater, en ik weet nu niet meer waarvan we geleefd hebben. We hebben zonder geld tot acht premières per jaar gemaakt en telkens twee à drie weken gespeeld. Na twee à drie jaar werd er een hit gescoord …”. Die hit was Disco Pigs, in 1996. Dit stuk schreef hij in samenwerking met Pat Kiernan, artistiek directeur van Corcadorca. Voor Disco Pigs werd Walsh bekroond met de ‘Arts Council Playwright Award’. In 1997 won hij met hetzelfde stuk de ‘Stewart Parker Award’ en de ‘George Devine Award’.

Wanneer hij in Londen terecht komt, waar hij overigens nog steeds woont en werkt, volgt de ene productie de andere op en worden tal van zijn stukken vertaald en opgevoerd in Europa, Australië en de V.S.. Hieronder ook ‘The New Electric Ballroom’ (2005), een stuk dat de Queeste in 2006 opvoerde. In 2001 schreef hij het scenario voor de verfilming van Disco Pigs en was coscenarist van Hunger (2008) een film van de hand van Steve McQueen. Ook nu beweegt Enda Walsh zich nog steeds in de theater- en filmwereld.

Voorstelling in beeld

Pers

"Het constant balanceren tussen fictie en werkelijkheid, tussen kind en volwassene, tussen hard en zacht, wordt hier mooi bespeeld. ... De juiste sfeer wordt ook gevat door de soundscape doorheen het stuk zowel door de ritmisch-melodisch gestileerde stemcomposities van de spelers als de muziek van Bert Hornikx."

Internetgazet Neerpelt (An Melis) - 12/06/14

"Met deze genuanceerde én pittige regie laat Jan Jasper de Vries zien dat hij heel wat in petto heeft. ... Bart Harder en Joke Emmers vertolken hun personages heftig, verbaal én fysiek. De twee geven heel direct de aanzet tot het openbarsten van hun driften en laten het dan over aan de toeschouwer om het plaatje compleet te maken. ... De sfeer wordt nog verscherpt met de ijle en donkere klanken, die soms uit het niets te horen zijn, en met de wendingen van het licht na stiltes."

Theaterkrant.nl **** (Tuur Devens) - 11/06/14

Affichebeeld - Roger Ballen

Het affichebeeld voor DISCO PIGS is één van fotograaf Roger Ballen en komt uit de reeks Boarding House (2008). 

Roger Ballen (New York City, 1950) heeft al een lange en indrukwekkende carrière als fotograaf achter de rug. Al ruim 30 jaar fotografeert hij en zijn werk zit in prestigieuze collecties zoals MOMA in New York, Het Stedelijk museum in Amsterdam, Centre Pompidou in Parijs en The Johannesburg Art Museum in Johannesburg. In de beginjaren vonden zijn foto's hoofdzakelijk aansluiting bij de documentaire fotografie. Nadien evolueerde hij naar een 'documentaire fictie', waar de mensen die hij ontmoette, een soort acteursrol toebedeeld kregen in zijn foto's. Ballens belangstelling voor de fotografie werd in zijn jeugdjaren gevoed door zijn moeder. Zij runde een fotogalerie en werkte voor het beroemde Magnum agentschap.  Hij groeide dus op met werk van Cartier-Bresson, Paul Strand en andere iconen van de fotografie. Zijn studie geologie en zijn interesse voor het reizen brachten Roger Ballen naar het platteland van Zuid-Afrika. In de kleine dorpen ontdekte hij een verborgen wereld waar blanken leefden aan de rand van de maatschappij ten tijde van de Zuid-Afrikaanse Apartheid.  Ballen verzamelde zwart-wit portretten van arme arbeiders, landbouwers, werklozen, ex-gedetineerden en fotografeerde hen in hun miserabele leefomstandigheden.

Ballen woont en werkt al ruim 30 jaar in Zuid-Afrika.


Roger Ballen (c) Bert Janssen

Nog tot 31.08.2014 kan je in Museum dr. Guislain, Gent terecht voor de overzichtstentoonstelling 'Roger Ballen - Fotograaf als reiziger in de psyche' met ook werk uit de Boarding House serie. Bekijk hier ook het interview op CANVAS, Reyers Laat van 21.03.2014.

Stoorzender

STOORZENDER, de jongerenredactie van Limburg met als uitvalsbasis Hasselt maakte een korte reportage over DISCO PIGS. Met dank aan reporters van dienst Brenda Menten, Lisa Serdons en Eva Van Attenhoven.

Bekijk hier het resultaat:

 

Meer over STOORZENDER lees je hier.

Het maakproces

DE QUEESTE + BRAAKLAND/ZHEBILDING = HET NIEUWSTEDELIJK