de Queeste - theatermakershuis

scroll to top

DEMONEN

LARS NOREN
OP LOCATIE IN HASSELT

Twee koppels - dertigers - worstelen met de eenzaamheid, maar vrezen de verveling van het samenzijn. Frank en Katarina zijn kinderloos en gevangen in een verstikkende relatie. Tomas en Jenna hebben drie kleine kinderen en zijn schijnbaar gelukkig.
Wanneer beide koppels onverwacht samen een avond doorbrengen, loopt het uit de hand. Wat gezellig begint, ontaardt in een aaneenschakeling van genante ontboezemingen, verleidingen en vernederingen. Hun botsingen zijn grimmig en absurd. Hun hunkeren naar liefde is hartverscheurend.

De Zweed Lars Norén wordt gezien als één van de meest invloedrijke toneelschrijvers. DEMONEN - één van zijn beste toneelstukken – is duidelijk geïnspireerd door de klassieker ‘Who’s Afraid of Virginia Woolf’.

DEMONEN is een voorstelling van
Lars Norèn tekst
Karst Woudstra vertaling
Domien Van Der Meiren regie
Lien De Graeve, Bram De Win, Lotte Driessen* & Bram Van Der Kelen spel
Kishan Singh lichtontwerp & techniek 
Ellen Haesevoets productie
Christophe Aussems artistieke leiding
Els Gennez zakelijke leiding & communicatie
* stage

in coproductie met Toneelgroep Maastricht
met de steun van de provincies Belgisch & Nederlands Limburg in het kader van een interregionale samenwerking
met de steun van de stad Hasselt, de Provincie Limburg en de Vlaamse overheid

september 2011
HASSELT (Première) OP LOCATIE / voormalig postsorteercentrum 011 76 54 28 L
HASSELT ☆ OP LOCATIE / voormalig postsorteercentrum 011 76 54 28 L
HASSELT ☆ OP LOCATIE / voormalig postsorteercentrum 011 76 54 28 L
HASSELT OP LOCATIE / voormalig postsorteercentrum 011 76 54 28 L
HASSELT ☆ OP LOCATIE / voormalig postsorteercentrum 011 76 54 28 L
HASSELT OP LOCATIE / voormalig postsorteercentrum 011 76 54 28 L
HASSELT OP LOCATIE / voormalig postsorteercentrum 011 76 54 28 L
HASSELT ☆ OP LOCATIE / voormalig postsorteercentrum 011 76 54 28 L
N Nederland L Limburg IN Inleiding NA Nagesprek ☆ Uitverkocht ⨂ Geannuleerd ⨀ Laatste Tickets
Ik kan je niet verdragen.
Maar ik kan zonder jou niet leven.

Affiche

Coproductie de Queeste & Toneelgroep Maastricht

Theatermakershuis de Queeste en Toneelgroep Maastricht zijn twee professionele theatergezelschappen met als uitvalsbasis regio Limburg. De Queeste heeft als thuisbasis Belgisch Limburg (Hasselt) en Toneelgroep Maastricht werkt vanuit Nederlands Limburg.

Artistiek leiders Christophe Aussems (de Queeste) en Arie de Mol (Toneelgroep Maastricht) vinden het belangrijk om in en vanuit de regio Limburg samen te werken. Deze samenwerking focust zich op creatie, structurele uitwisseling, talentontwikkeling en locatievoorstellingen.

In het kader van de interregionale samenwerking op het vlak van cultuurproductie tussen Belgisch- en Nederlands-Limburg zetten theatermakershuis de Queeste en Toneelgroep Maastricht voor het eerst een coproductie op.

Domien Van Der Meiren maakt deel uit van het ensemble van de Queeste en is als regisseur verbonden aan Toneelgroep Maastricht.
Bram De Win is als acteur vast verbonden aan Toneelgroep Maastricht.
Bram Van Der Kelen en Lien De Graeve maken deel uit van het ensemble van de Queeste. Bram Van Der Kelen is regelmatig gastacteur bij Toneelgroep Maastricht.

Locatie - voormalig postsorteercentrum Hasselt

De Queeste speelt regelmatig repertoirestukken op locatie in Hasselt. Na DE RAFAELS (in de oude Clarissenkapel op de kleine ring) en MEDEA (langs het Albertkanaal aan de rand van de stad), ging de Queeste voor DEMONEN op zoek naar een locatie dicht bij het centrum. Het toneelstuk DEMONEN speelt zich oorspronkelijk namelijk af ‘in een stadswoning’. Ook vonden we het inhoudelijk belangrijk om te spelen in een buurt waar straks heel wat jonge tweeverdieners gaan wonen. Hasselt is op dit moment een enorme aantrekkingspool voor jonge dertigers. De herkenbaarheid van hun dilemma’s en hun identiteitscrisis is een vertrekpunt bij deze enscenering van DEMONEN.

In 1962 werd de eerste steen gelegd van het huidige station van Hasselt. Dat herbergde drie diensten: de spoordiensten, een telegraafkantoor en het postsorteercentrum. In 1965 werd het stationsgebouw officieel ingewijd. Het Postcentrum Hasselt X werd kort nadien operationeel en bleef tot aan de verhuis naar het sorteercentrum Antwerpen X (begin jaren ’90) een plek vol bedrijvigheid.

De stationsomgeving is de laatste jaren opmerkelijk veranderd. Zo hertekende de boomvorm van het gloednieuwe gerechtsgebouw de skyline van Hasselt, wordt er heel wat extra parkeergelegenheid gecreëerd, zijn er nieuwe woonvolumes aan beide zijden van de spoorweg, en komt er een jeugdherberg.

Voor het voormalig postsorteercentrum werd er al een tijd gezocht naar een herbestemming. Nv De Kavel is sinds kort de nieuwe eigenaar en zal deze locatie aanwenden voor de creatie van handelspanden, kantoren en lofts met een prachtig zicht over de stad. Om dit te realiseren, worden er maar liefst twee extra bouwlagen aan het gebouw toegevoegd.

Auteur - Lars Norén

foto (c) Lina Ikse

"Ik wil de angst van de mensen niet groter maken, dat is beslist niet waar ik op uit ben. Ik ben pas tevreden als na afloop van de voorstelling iemand zegt: zo kan en mag dat met mij niet verder gaan."

De Zweed Lars Norén (°Stockholm 1944) wordt gezien als één van de meest invloedrijke hedendaagse Zweedse toneelschrijvers en is verwant met toneelschrijvers als Ibsen en O'Neill. Zijn eerste publicatie was een bundel gedichten in 1963: 'Syrener, snö' (Purper, sneeuw). Voor z'n literaire werken put Norèn uit zijn eigen werkelijkheid. Norèns toneelstukken zijn realistisch van toon en gaan meestal over (ontwrichte) familierelaties of over mensen aan de onderkant van onze maatschappij. Norén kreeg in 1971 de Aftonbladet's literary prize. Sinds 2009 werkt hij als artistiek leider en regiseur bij het Folkteatern in Göteberg.

DEMONEN (1982) - één van zijn beste toneelstukken - ging in 1984 voor het eerst in première en is duidelijk geïnspireerd door de klassieker 'Who's afraid of Virginia Woolf' van Edward Albee.

In opdracht van de Queeste vroegen we aan Wouter Hillaert deze regisseur en de keuze voor het stuk DEMONEN te kaderen:
WHO'S AFRAID OF LARS NOREN

over DEMONEN en het werk van Lars Norén (2011)

Voorstelling in beeld

Pers

‘Demonen' is een prima voorstelling met prachtige beelden, een knappe scenografie en uitmuntend regie- en acteerwerk.
Cutting Edge (Katleen Gabriëls) - 17/09/11

Een steengoed stuk over relaties tussen geliefden, als het ook goed gebracht wordt, en daar zorgen de locatie, de eigentijdse regie en het spel van de acteurs en actrices krachtig voor.
Theatermaggezien (Tuur Devens) - 12/09/11

De regisseur weet constant de juiste toon te treffen in dit landschap van wanhoop en menselijk falen.
Cobra.be (Johan Thielemans) - 9/09/11

Demonen is listig, kwaliteitsvol teksttheater dat net niet te absurd is en daardoor treffend herkenbaar wordt. Het confronteert ons, als toeschouwer, met de demonen in ons hoofd. Die we meestal kunnen we weerstaan. Door louterend theater over die demonen bij te wonen. Bijvoorbeeld.
Knack (Els Van Steenberghe) - 9/09/11

reportage op TVLimburg - 5/09/11

meer info

Het maakproces

Reacties publiek

Erg onder de indruk van 'Demonen'. Wat een oerkracht in alle 'huishoudelijke' trivialiteit. Fijn om de Queeste weer aan het werk te zien na 5 jaar wonen in Scandinavië.
Ann V. - 16/09/2011 

Gisteren een prachtvoorstelling gezien van een heel sterke cast die deze thema's, die soms zo confronterend zijn, in deze locatie volledig tot zijn recht laten komen. De verplaatsing was zeker de moeite waard. De afwezigen hebben eens te meer ongelijk. 
Peter V. - 14/09/2011

Beste, gefeliciteerd!
Ik heb de voorstelling gezien. Sterk staaltje toneel. Knap gespeeld. Confronterende inhoud. Nog veel succes. 
Frank S. - 12/09/2011

Ik heb genoten van het begin tot het einde! Proficiat!
Marie-Jeanne M. - 11/092011

Het was super! erg sterk. dankjewel.
Katrien M. - 11/09/2011

Archief - stationsplein Hasselt

foto van het stationsgebouw uit 1862 en het stationsplein van Hasselt

(c) Willy Ilsbroekx

Ontwerpen herbestemming postsorteercentrum

(c) URBAN DOTS STUDIO

DE QUEESTE + BRAAKLAND/ZHEBILDING = HET NIEUWSTEDELIJK