de Queeste - theatermakershuis

scroll to top

DE QUEESTE

EEN NIEUWE TEKST VAN PAUL POURVEUR
OP TOURNEE

Paul Pourveur schrijft DE QUEESTE, een radicale actualisering van dé ultieme zoektocht. In onze wereld vol schijnheilige oorlogen, toeslaand terrorisme, leeg materialisme en onbeheersbare technologie duikt opnieuw een geëngageerde en hoopvolle generatie op: de 'generatie Genua'.
Zij berusten niet in de wereld zoals hij nu is, maar vechten voor de wereld zoals hij zou moeten zijn. Zijn zij de nieuwe ridders?
Over kapotte dromen & iets als liefde. Over de heldhaftige mens die altijd blijft zoeken. Over het barre land dat hoopt op betere tijden. 


De voorstelling DE QUEESTE werd ook als dubbelvoorstelling gespeeld met ARTHUR van Laika & Muziektheater Transparant.

Voor ARTHUR zetten achttien kinderen en jongeren hun tanden in het bekende 'Arthur' verhaal.
Over een koning die overdag als een vader over zijn rijk regeert, maar 's nachts wakker ligt van de vragen die in zijn hoofd stormen. Over stoere ridders ook, die vechten voor een betere wereld. Maar nog niet goed weten hoe die eruit moet zien. Over de twijfel tussen word ik een held of wil ik een goed leven?

DE QUEESTE is een voorstelling van
Steven Jans, Folmer Overdiep, Helena Van den Berge en Nele van Rompaey spel
Paul Pourveur tekst (schrijfopdracht)
Christophe Aussems regie
Mauro Pawlowski muziek
Caroline Fransens dramaturgie
Sacha Van Riel toneelbeeld
Lars Keppel foto toneelbeeld
Inge Büscher kostuum
Filip Eyckmans assistentie kostuum
Maurice Van de Velde techniek
Loes Hardy productie
Hanne Rekkers zakelijke coördinatie
Christophe Aussems artistieke coördinatie
Thassos tourneeplanning & promotionele ondersteuning
Kristien Wintmolders voorstellingsfotografie
WERKMANNEN website & grafische vormgeving

dubbelvoorstelling in coproductie met Laika en Muziektheater Transparant
met de steun van de Provincie Limburg en de Vlaamse Minister van Cultuur, Jeugd, Sport en Brussel

 

april 2005
TONGEREN (Try-out) CC De Velinx 012 80 00 40 L
TONGEREN (Première) CC De Velinx 012 80 00 40 L
juni 2005
TOURNEE t.e.m. 1 juni '05 in Leuven, Lommel, Evergem, Brussel, Heusden-Zolder, Genk, Schoten, Dilbeek, Berchem, Kortrijk, Maastricht, Haarlem, Den Haag, Arnhem, Dordrecht & Amsterdam
N Nederland L Limburg IN Inleiding NA Nagesprek ☆ Uitverkocht ⨂ Geannuleerd ⨀ Laatste Tickets
"Ook de moedigste man kijkt wel eens onder zijn bed."

Voorstelling in BEELD

Dubbelproject - LAIKA, MUZIEKTHEATER TRANSPARANT EN DE QUEESTE spelen
ARTHUR & DE QUEESTE

EEN FASCINATIE, EEN CONCEPT

De Queeste, Muziektheater Transparant en Laika zijn, elk op hun manier, al langer gefascineerd door de graallegende.  De inhoudelijke aanzet voor dít project kwam vanuit de Queeste.  Het voorwoord van het boek ‘Ya Basta!’ introduceerde de ‘generatie Genua’: een generatie die opnieuw utopisch durft denken, die onverschrokken voor de grote idealen gaat, die vecht voor een betere wereld.

Componist Jan Van Outryve Muziektheater Transparant (o.a. Floris en Blancefloer  Laika 2001) speelde met de gedachte om aan de hand van Keltische ballades het verhaal van Arthur te vertellen: de typische vertelstructuur van deze liederen zou een ideale kapstok zijn.
Zo ontstond het idee voor een dubbelproject.  Twee voorstellingen, een voor kinderen en een voor volwassenen, in één decor.  Over mensen die de wereld kunnen veranderen.

 

Auteur - PAUL POURVEUR

Paul Pourveur (°Antwerpen, 1952) volgde een opleiding filmmontage in Brussel, die hij aanvulde met een seminarie scenarioschrijven in de Verenigde Staten. Aanvankelijk werkte hij als scenarist voor film en televisie maar in het midden van de jaren tachtig begon hij ook voor theater te schrijven.
De afgelopen jaren heeft hij zich gemanifesteerd als een erg productieve en zeer veelzijdige theaterauteur, die zowel in het Nederlands als in het Frans schrijft.

In zijn houding tegenover het schrijven wil Pourveur zich zo min mogelijk laten beperken door regels en conventies. Fragmentering, stijlvermenging en ontregeling van de taal zijn bij Pourveur de uitdrukking van een complexe werkelijkheidservaring en van het besef dat de taal onmogelijk de werkelijkheid kan weergeven. 
Hij werkte met theatermakers uit Nederland en Canada, zowel in theater voor volwassenen als in het circuit van het kinder- en jeugdtheater. In 1999 kreeg hij de Taalunie Toneelschrijfprijs voor 'Stiefmoeders!'. Na 'LOCKED-IN' (2001) schreef Paul Pourveur met 'DE QUEESTE' opnieuw een toneeltekst speciaal voor de Queeste.

DE QUEESTE + BRAAKLAND/ZHEBILDING = HET NIEUWSTEDELIJK