de Queeste - theatermakershuis

scroll to top

9MM

NEDERLANDSTALIGE PREMIERE VAN LIONEL SPYCHER
OP TOURNEE

Een supermarkt in een of andere stad ...
Achter de gesloten deuren van het kantoor geeft de secretaresse zich willoos over aan de intimidatiepraktijken en lusten van de filiaalmanager. Ondertussen verdwijnen er goederen uit het magazijn. De beveiligingsagent, een zwarte, weet meer. Wanneer een Noordafrikaans jongetje een supermanpakje steelt en de bewakingscamera's dit zien, besluit de filiaalmanager een voorbeeld te stellen.

In een beklemmende microkosmos proberen mensen te leven en te overleven. Mensen zonder dromen. Mensen die anderen manipuleren en uiteindelijk het recht in eigen handen nemen.

 

9MM is een voorstelling van
Maarten Goffin, Tom Ternest, Dirk Tuypens, Helena Van den Berge & Nele Van Rompaey spel
Lionel Spycher tekst
Christophe Aussems coaching
Annemie Boonen vertaling
Paul Pourveur advies vertaling
Caroline Fransens dramaturgie
Tom Kestens muziek
Hendrik Leper visuals
Chris Snik kostuum
Dirk Van den Berge & Jon Bogaert techniek
Bart Thiebaut & Joost Rekkers video-techniek
Harry Cole advies lichtontwerp
Hanne Rekkers productie
Loes Hardy assistentie productie
Christophe Aussems artistieke coördinatie
Hanne Rekkers zakelijke coördinatie
Thassos & Bureau Barel tourneeplanning & promotionele ondersteuning
Kristien Wintmolders voorstellingsfotografie
WERKMANNEN website & grafische vormgeving

met de steun van de Provincie Limburg en de Vlaamse Minister van Cultuur, Jeugd, Sport en Brussel

februari 2004
TONGEREN CC De Velinx 012 80 00 40 L
maart 2004
TOURNEE t/m 17 april in Ninove, Leuven, Lommel, Beveren, Brussel, Maastricht, Dilbeek, Heist-op-den-Berg, Brasschaat, Haarlem, Hasselt, Heusden-Zolder, Turnhout, Bilzen, Neerpelt, Berchem, Arnhem, Oudenaarde, Koksijde, Wevelgem, Brugge, Genk
april 2004
Gent, Sint-Lievens-Houtem, Breda, Utrecht, Groningen, Den Haag & Amsterdam
N Nederland L Limburg IN Inleiding NA Nagesprek ☆ Uitverkocht ⨂ Geannuleerd ⨀ Laatste Tickets
"9 mm die over alles beslissen. 9 mm tussen leven en dood, tussen goed en kwaad misschien. 9 mm metaal in mijn vlees en er zou voor mij nooit meer
een begin of einde zijn ..."

Auteur - LIONEL SPYCHER

"De wereld wordt gemaakt met zinnen."

Lionel Spycher (°1971) groeit op, als zoon van een mijnwerker, in de schaduw van de schachttorens. De atmosfeer van die buitenwijk zal later een grote inspiratiebron vormen voor zijn toneelteksten. Puur toevallig komt hij in het theater terecht. Van 1990 tot 1993 werkt hij technicus voor enkele toneelvoorstellingen en concerten.
Die ervaringen doen hem besluiten om een regisseursopleiding te volgen aan de Ecole Nationale Supérieure des Arts et Techniques du Théâtre (l'ENSATT) in Strasbourg. Na zijn studies (1995) blijft hij hangen in Strasbourg en is er tot 2000 actief als toneelmeester, inspiciënt en lichtontwerper bij het Théâtre National.
In februari 2000 richt hij zijn eigen gezelschap op: le Camille & Léon Théâtre Company. Datzelfde jaar krijgt hij een toelage van de Association Française d'Action Artistique ('l AFAA) om in Polen en Duitsland te gaan werken.

Momenteel woont Lionel Spycher in Parijs en is hij actief als acteur, regisseur en free-lance lichtontwerper (Comédie Française Paris, Théâtre National Strasbourg, Centre Dramatique Bordeaux).

9MM is Spychers tweede toneelstuk. Het wordt in 1999 voor het eerst in een werkversie gelezen tijdens het festival La Mousson d'Eté (Lorraine; regie: Stéphanie Loïk). Het stuk wordt afgewerkt en gepubliceerd in juni 2000, het wordt in het Spaans en het Catalaans vertaald door Joan Casas. In 2002 krijgt 9MM een eerste Duitstalige opvoering in het Schauspielhaus Hamburg. 
Net als in zijn eerste werk thematiseert Spycher daarin de problematiek van mensen zonder doel, zonder toekomst. Andere stukken van Spycher: 'Pit-Bull' (1999), 'Le nouveau président', 'La suspension du plongeur' (2000/2001).
Spychers schrijfstijl wordt gekenmerkt door een grote directheid, momenten van pure poëzie en een goed gevoel voor humor.

Voorstelling in BEELD

DE QUEESTE + BRAAKLAND/ZHEBILDING = HET NIEUWSTEDELIJK