de Queeste - theatermakershuis

scroll to top

Braakland/ZheBilding en de Queeste
worden nieuw theaterhuis

Vandaag, op Valentijnsdag, maken we de verloving bekend van Braakland/ZheBilding en de Queeste. Vanaf mei gaan we samen door het leven onder een nieuwe naam als hét theaterhuis van Leuven, Hasselt en Genk.

Braakland/ZheBilding en de Queeste werkten in het verleden al intensief samen. Zo organiseerden we samen het minifestival VERMAAK NA ARBEID in Leuven én Hasselt en maakten de succesvolle voorstelling ANGST waarbij we 2000 figuranten mobiliseerden. Die productie mondt uit in een nieuwe voorstelling HOOP, die in december 2015 in première gaat. Samen met HEBZUCHT vormen deze stukken een trilogie, die een katalysator is in de samenwerking tussen beide gezelschappen. Zo groeide het besef van een artistieke en inhoudelijke verbondenheid, maar ook een grote affiniteit op vlak van organisatiecultuur.

We beseften dat we eigenlijk hetzelfde aan het doen waren: we maken allebei nieuwe voorstellingen die zich verhouden tot de maatschappij, de wereld, de stad. We vullen elkaar ook goed aan: Braakland is sterk in creatie en community building, de Queeste in community-based theater en talentontwikkeling. En de beide teams klikken wonderwel in mekaar.

Samen vormen we een nieuw theaterhuis op de as Leuven-Hasselt-Genk. Omdat we een sterker huis willen zijn en zo meer impact kunnen creëren.  De verhalen die we vertellen gaan over hier en nu. Dat is belangrijk. We willen dan ook zoveel mogelijk mensen beroeren, en reizen langs grote en kleine zalen overal in Vlaanderen en Nederland. 

Bovendien verdient dit gebied rond Leuven-Hasselt-Genk een slagkrachtig theater.  In het gebied tussen Brussel en Maastricht, zijn we er maar enkele gezelschappen actief. Door onze krachten te bundelen willen we dit gebied duurzaam verstevigen met een sterk project. We willen daarom expliciet inzetten op samenwerking met andere lokale spelers rond programmatie, publiekswerving en publiekswerking, op het delen van ervaring, netwerk en kennis in een talentwerking met jonge makers en verder bouwen aan een sterke community.

Voor dit project hebben we steun gevonden bij de minister van cultuur en bij de burgemeesters van de drie steden. Dat is uniek. Eigenlijk worden we een stadstheater zoals er nog geen bestaat. Een eigentijds “steden”-theater.

We zijn nog volop bezig om dit nieuwe huis in detail uit te tekenen. Maar we zijn nu al razend benieuwd naar jullie eerste reacties. Mail ze ons naar info@braakland.be of info@dequeeste.be.

In mei stellen we ons nieuw theaterhuis, onze nieuwe naam en onze nieuwe programmering aan jullie voor.

 

persbericht samensmelting de Queeste & Braakland/ZheBilding 

(foto: Serge Minten) 

DE QUEESTE + BRAAKLAND/ZHEBILDING = HET NIEUWSTEDELIJK